Historie

Na het succes van de IJsselmeerweek in 1989, (een samenwerking tussen WSV Bestevaer, WSV Hoorn en de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers), heeft de NVvK gemeend een 2e serie wedstrijden te bundelen.
De NVvK organiseerde sinds 1951 de “Houtrib” wedstrijd, met vooraf de “aanbrengwedstrijden” vanuit Muiden en Enkhuizen. Nieuw in de organisatie van de NVvK was in 1986 de “Kustzeilerstrophy”.
Door terugval in deelname en een overvolle wedstrijd kalender in die tijd besloten de NVvK en WV Lelystad tot samenwerking. En zo ontstond uiteindelijk de “Zuiderzeeweek”.
Deze samenwerking tussen de NVvK, WV Lelystad en WSV Hoorn heeft geleid tot het organiseren van een serie van 5 wedstrijden, gevaren op het IJsselmeer, in 2 weekenden in september, het 1eweekend zaterdag start in Lelystad van de “de Houtrib” wedstrijd en zondag een middellange wedstrijd met finish in Hoorn. Het 2e weekend bij Hoorn: “de Kustzeilerstrophy”, 4 “wedstrijden op een Olympische baan. Deelname van jachten gemeten volgens de IOR, IMS en NKK formule, alsmede voor de eenheidsklasse Pion, Vega, X99 en J24.
De eerste “Zuiderzeeweek” was in 1990.
Begin 2002 trekt Lelystad zich terug uit de organisatie van de “Zuiderzeeweek” en gaan de NVvK en de WSV Hoorn samen verder en wordt de “Zuiderzeeweek” een zeilevenement in één weekend, voor IMS, ORC, X99, X79, FF65, Max Fun, J24, J22, Vega en Pion.